Flows
Alles over flows: de basis

In dit artikel leg ik je alles uit over flows. Wat is mogelijk en hoe stel je een flow in?

Francine avatar
Geschreven door Francine
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het opzetten van e-mail marketing automations is een stuk eenvoudiger en sneller met flows. Met een flow maak je een pad vol met contactmomenten. De acties van je klant bepalen welk pad hij of zij doorloopt. Je e-mails worden dus een stuk persoonlijker en goed afgestemd op het gedrag van je klant. En het mooie is: dankzij de schematische weergave blijven al je paden super overzichtelijk.

Een flow zet je in vier stappen op:

1. Een nieuwe flow aanmaken

2. De inhoud van de flow aanmaken

3. De flow activeren

4. De flow analyseren

Hieronder licht ik alle stappen stuk voor stuk toe.

1. Een nieuwe flow aanmaken

In het flows overzicht ("E-mails" > "Flows") vind je een lijst met al je bestaande flows. Om een nieuwe flow aan te maken, klik je rechtsboven op de blauwe button "Nieuwe flow". Je komt in een scherm waarin je de basis instellingen van de flow instelt.

In dit scherm vul je de volgende onderdelen in:

• Naam: hierin vul je de naam in van de flow. Deze naam zie je alleen zelf; je klanten zien deze niet.

• Flow omschrijving: in dit veld kun je een omschrijving van je flow ingeven. Deze omschrijving zie je alleen zelf; je klanten zien deze niet.

• Voorwaarde: bij deze optie selecteer je de voorwaarde voor de flow. Je hebt drie opties:

• Meer dan eens, en stap meerdere keren in. Met deze instelling mag een profiel op hetzelfde moment meerdere keren in de flow zitten (dus tegelijkertijd), en mag deze op meerdere keren instappen.

• Slechts één keer, en stap meerdere keren in. Hierbij mag een profiel één keer in de flow zitten, maar meerdere keren instappen. Hetzelfde profiel mag de flow dus vaker doorlopen maar niet tegelijkertijd.

• Slechts één keer, en stap één keer in. Hierbij mag een profiel slechts één keer in de flow zitten, en slechts één keer instappen. Een profiel mag de flow dus maar één keer doorlopen.

• Omschrijving van startpunt: in dit veld geef je het startpunt een omschrijving. Deze naam zie je alleen zelf; je klanten zien deze niet.

Onder alle invul velden selecteer je de instapregels. Aan welke regels moeten profielen matchen om deze flow in te stappen? Door op de knop "+ Nieuw filter toevoegen" opent het regelsysteem en kun je de gewenste regels samenstellen.

Let op: een flow heeft, net zoals een trigger, een op tijd gebaseerde regel nodig. Zo voorkom je dat een profiel op ieder moment van de dag opnieuw aan de flow matcht en continu dezelfde mails krijgt.

Heb je alles ingevuld en ingesteld? Klik dan rechtsonder op "Volgende" om de inhoud van de flow te ontwerpen.

2. De inhoud van de flow aanmaken

In het ontwerp van de flow staan standaard twee punten: het startpunt en het eindpunt. Om een punt toe te voegen klik je op het plusje. Je krijgt de keuze uit 4 verschillende opties:

• Een e-mail

• Een vertraging

• Een voorwaarde

• Een filter

Een e-mail

Met de optie voor een e-mail verstuur je (je raadt het al) een e-mail. Sleep je de e-mail direct achter het startpunt? Dan bepaalt de startconditie wanneer de mail wordt verstuurd. Bijvoorbeeld: de flow heeft als startpunt "Heeft winkelwagen achtergelaten 15 minuten geleden". De e-mail wordt direct verstuurd wanneer het profiel aan dit startpunt matcht.

In een flow stel je voor de e-mail alleen de afzender, het onderwerp en de pre-header in. De doelgroep hoef je niet in te stellen. Die is immers al bepaalt bij het instellen van de flow. In de tweede stap maak je het ontwerp van de e-mail.

Een vertraging

In plaats van dat je een verzendmoment instelt in de e-mail instellingen, plaats je een vertraging in de flow. In het menu van de vertraging stel je in hoeveel seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden of zelfs jaren het profiel moet wachten om verder te komen in de flow.

Tip: voeg voldoende "pauze momenten" toe aan de flow. Verstuur bijvoorbeeld niet meerdere e-mails per dag of e-mails te snel achter elkaar. Zo voorkom je irritatie bij de doelgroep.

Een voorwaarde

In de flow kun je op ieder moment voorwaardes toevoegen. Met een voorwaarde kun je het pad van het profiel in de flow bepalen. Een voorbeeld hiervan is de waarde van de verlaten winkelwagen. Je wilt waarschijnlijk een klant die een verlaten winkelwagen heeft van €500 anders benaderen dan een klant met een winkelwagen van €25.

Een filter

Het kan zijn dat een profiel op een checkpoint nog niet voldoet aan de gewenste voorwaarde. Om te voorkomen dat je voor zo'n profiel een apart pad moet vormgeven, gebruik je een filter. Met een filter pauzeer je een profiel die (nog) niet aan je voorwaarde voldoet. Zodra het profiel aan je gestelde eisen voldoet, stroomt deze alsnog door.

3. De flow activeren

Staat je flow helemaal klaar en heb je de e-mails getest? Top! Je flow is klaar om geactiveerd te worden. Door rechtsonder op "Volgende" te klikken krijg je de samenvatting van de flow te zien. De flow wordt automatisch gecheckt op een aantal punten. Staat alles op groen? Dan kun je met een gerust hart rechtsonder op "Activeren" te klikken. Je flow staat live!

4. De flow analyseren

Het is aan de raden om regelmatig je flow te checken. Analyseer je resultaten en scherp je e-mails, voorwaarden en filters aan. Dit kun je doen terwijl de flow live staat.

Er zijn verschillende statistieken van je flow beschikbaar. In het ontwerp overzicht van de flow krijg je met één druk op de knop te zien hoeveel mensen er zich in iedere stap bevinden. Om deze statistieken zichtbaar te maken, klik je in de flow rechtsboven op het grafiekje.

Een korte toelichting van alle verschillende statistieken per node:

• Start voorwaarde: hier zie je alle profielen die op dat moment aan de start voorwaarde voldoen.

• Bij een e-mail node vind je de volgende statistieken:

• Ingestapt: dit zijn de profielen die voldoen aan de criteria om bij de e-mail te komen.

• Verzending: dit is de status van de mail, waarbij je ziet hoeveel profielen er op dat moment jouw mail binnenkrijgen.

• Niet verstuurd: dit zijn alle profielen die jouw mail niet hebben ontvangen.

• Verzonden: hier zie je het totaal aantal profielen die jouw mail hebben gekregen.

• Verkoop: hier zie je hoeveel omzet deze specifieke mail heeft opgeleverd.

• Open ratio: hier zie je het totaal aantal opens afgezet tegen het totaal aantal verzonden mails.

• Click ratio: hier zie je het totaal aantal kliks afgezet tegen het totaal aantal verzonden mails.

• Bij een voorwaarde zie je hoeveel profielen er aan je voorwaarde voldoen, en uiteraard hoeveel profielen niet aan je voorwaarde voldoen.

• Bij een filter zie je hoeveel profielen er op dat moment wachten om aan jouw voorwaarde te voldoen, en hoeveel profielen al matchen aan je filter.

• Bij een vertraging zie je hoeveel profielen er op dat moment aan het wachten zijn om door te stromen in je flow.

• Tenslotte zie je hoeveel klanten de flow op dat moment verlaten.