Wat is een trigger?

In dit artikel vertellen we wat triggers zijn en hoe je ze instelt.

Lukas avatar
Geschreven door Lukas
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met triggers verstuur je automatische e-mails naar profielen die aan jouw ingestelde voorwaarden voldoen. De trigger pagina vind je door links in het menu, onder de kop e-mails, op ‘triggers’ te klikken.

Voorbeeld: je wilt een trigger instellen voor alle vrouwen die vandaag jarig zijn. In de e-mail kan je dan voor hen relevante producten toevoegen en eventueel een kortingscode als cadeautje.

Triggers stel je eenmalig in en vervolgens checkt ons systeem continu of er profielen zijn die matchen met de ingestelde trigger voorwaarden. Voldoet een profiel aan de voorwaarden, dan wordt er automatisch een e-mail verzonden.

Neem je voor het eerst een kijkje op de trigger pagina, dan zie je dat we standaard een aantal triggers voor je hebben klaargezet. Je ziet de naam van de trigger, de omzet, de status (inactief of actief), een dropdown menu en de activatieknop (of pauzeerknop).

In het dropdown menu vind je verder nog de volgende opties:

• Bewerken: hiermee kan je de instellingen aanpassen, inhoud toevoegen en de styling bepalen.

• Statistieken: op deze pagina zie je hoe een trigger presteert.

• Dupliceer: hiermee kan je een trigger dupliceren en een groot deel van de e-mail opnieuw gebruiken.

• Verwijder: hiermee kan je een trigger verwijderen.

Belangrijk: voordat je de standaard triggers activeert moet je deze nog wel van eigen inhoud en styling voorzien.

Triggers instellen

Voor het aanmaken van een nieuwe trigger klik je rechtsboven op de groene knop ‘nieuwe trigger':

Stap 1. Trigger instellingen

Bij stap 1 begin je met een trigger naam en selecteer je de begin- en eindtijd waarbinnen de trigger verstuurd mag worden. Vervolgens ga je het publiek selecteren. Dit doe je door middel van het toevoegen van filters.

Voorbeeld: je wilt alle vrouwen die vandaag jarig zijn een e-mail sturen met een kortingscode. Je gebruikt dan de volgende filters (zie ook het voorbeeld hieronder): de verjaardag is vandaag (gelijk aan 0 dagen geleden) en het geslacht is gelijk aan vrouw.

Onder de filterinstellingen zie je hoeveel profielen er matchen met de ingestelde voorwaarden.

Stap 2. E-mail instellingen

In stap 2 vul je de gegevens van de afzender in; de naam en het e-mailadres. We raden je aan om de naam en het e-mailadres van je webwinkel te gebruiken. Ook vul je op deze pagina alvast het e-mailonderwerp in. Hier ben je natuurlijk helemaal vrij in, maar we willen je adviseren om het onderwerp van de e-mail een persoonlijke touch te geven door de voor- en/of achternaam van de klant toe te voegen. Daarna kan je ervoor kiezen een preheader, een korte inleiding, toe te voegen voor een betere conversie.

In deze stap stel je in of je ongeopende e-mails opnieuw wil versturen na X dagen. Wanneer je klant de e-mail dan niét heeft geopend, wordt de e-mail opnieuw verzonden.

Daarna kan je ervoor kiezen om je trigger tussen bepaalde tijden te versturen, bijvoorbeeld tussen 07:00 uur 's ochtends en 22:00 uur 's avonds.

Wil je je trigger A/B testen? Zet het schuifje hiervoor aan in deze stap.

Stap 3. E-mail ontwerpen

In deze derde stap ga je de trigger ontwerpen. Met behulp van het menu rechts kan je verschillende elementen in je e-mail slepen, bijvoorbeeld dynamische producten.

Kan je wel wat uitleg en tips gebruiken bij het opstellen van een trigger, verdiep je dan eens in een van de volgende onderwerpen:

Heb je je e-mail af en ben je benieuwd hoe deze eruit ziet voor een klant? Stuur jezelf een testmail. Het systeem vult de e-mail aan met klantdata van een willekeurig profiel uit je webwinkel.

Als je eenmaal de laatste kleine aanpassingen hebt gedaan, kan je door naar de volgende (en laatste stap); ‘samenvatting'.

Stap 4. Activeer trigger

In deze laatste stap krijg je een samenvatting te zien van de instellingen en kan je ervoor kiezen de trigger direct te activeren of dit op een later tijdstip te doen (opslaan als concept).

Zodra je de trigger activeert, is ons systeem continu op zoek naar profielen die matchen met de ingestelde voorwaarden. Bij een match wordt automatisch een e-mail verstuurd. Kies je ervoor de trigger op een later tijdstip te activeren door op 'opslaan als concept' te klikken, dan komt deze op inactief te staan.