Veelgestelde vragen
Analyse
Waarom heb ik last van bot-clicks?

In dit artikel lees je wat bot-clicks zijn, wat de gevolgen ervan zijn en wat je er tegen kunt doen.

Francine avatar
Geschreven door Francine
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat zijn bot-clicks?

Bot clicks zijn kliks op URLs in e-mails die niet door de ontvanger zijn uitgevoerd. Deze clicks worden gedaan door e-mail clients (zoals Outlook en Gmail). Door bots op iedere link te laten bezoeken, wordt iedere link gecontroleerd op phishing. Pas nadat iedere link is geverifieerd, stroomt de e-mail door naar de inbox.

Deze bot-clicks kunnen veel invloed hebben op de statistieken van de e-mail. De click ratio ligt hoger en de database wordt vervuild door deze nep clicks. Daarnaast is er een stijging in afmeldingen door bot-clicks. Doordat de uitschrijflink ook een URL is, zorgt een bot-click voor een afmelding. De AVG verplicht dat ontvangers zich met één klik moeten kunnen afmelden voor e-mailcommunicatie.

Hoe herken je bot-clicks?

Het is niet compleet te achterhalen of een klik is gedaan door een mens of door een bot. Wel zijn er een paar aanwijzingen waaraan je bot-clicks kunt herkennen:

• Een afwijkend hoge click rate. Zie je plots een hoge click rate die afwijkt van de normale click rate? Dan is de kans groot dat er bot-clicks zijn gedaan.

• Eén profiel heeft op iedere link in een e-mail geklikt (en zich daarna uitgeschreven). Een kenmerk van bot-clicks is dat een bot iedere URL in een e-mail bezoekt. Zie je dat een profiel op iedere URL heeft geklikt, en zich daarna heeft uitgeschreven? Dit is het werk van een bot geweest.

• Je ontvangt klachten dat een e-mail niet is afgeleverd, terwijl data zegt van wel. Geeft een klant aan dat hij geen e-mail heeft ontvangen, maar zie je in Reloadify dat de mail wél is afgeleverd? Dit is te wijten aan bot-clicks. Het profiel is hoogstwaarschijnlijk uitgeschreven door een bot-click waardoor de e-mail niet meer aankomt. Tip: laat je klant zich opnieuw abonneren.

• Direct na verzending veel clicks. Zie je profielen die direct na verzending van de e-mail al geklikt hebben? Dit is het werk van bot-clicks. Deze clicks worden direct uitgevoerd wanneer de e-mail aankomt bij de e-mail client.

• Voeg een “onzichtbare” link toe. Vermoed je dat jouw e-mails slachtoffer zijn van bot-clicks? Voeg dan een link toe die lastig te zien is voor ontvangers. Bijvoorbeeld een tekstlink met dezelfde kleur als de achtergrond. Zie je na verzending dat deze link vaak is aangeklikt? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een bot-click geweest.

Wat kun je doen om bot-clicks te voorkomen?

Bot-clicks worden alleen uitgevoerd wanneer een e-mail client reden heeft om jouw linkjes te verdenken van phishing. Wat kun je hiervoor doen?

• Altijd mailen vanuit een gevalideerd domein

• Géén verkorte URLs gebruiken (zoals bit.ly)

• De verzendreputatie van je domein hoog houden

Let op: bot-clicks zijn nooit volledig te voorkomen. Bovenstaande maatregelen helpen om de kans op bot-clicks te verkleinen, maar het is geen garantie dat bot-clicks niet meer plaatsvinden.