Kan ik web fonts gebruiken in mijn e-mail?

In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat jouw e-mail goed leesbaar is.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je wilt graag dat je e-mails altijd goed leesbaar zijn, maar bovenal: je boodschap moet duidelijk overkomen. Daarom een paar tips over het gebruik van lettertypen in e-mails:

1. Begrijp het verschil tussen 'safe fonts' en 'web fonts'

2. Het algemene gebruik van fonts in je e-mail

3. Het gebruik van koppen en subkoppen

Tip 1. Begrijp het verschil tussen 'safe fonts' en 'web fonts'

Wanneer je met verschillende fonts gaat werken is het van belang om te weten wat safe fonts en web fonts zijn.

​Safe Fonts

Safe fonts, oftewel e-mail veilige lettertypes zijn lettertypes die op elke computer of apparaat weergegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn:

• Arial

• Helvetica

• Georgia

• Times New Roman

• Courier

Safe Fonts worden altijd goed weergegeven op elk apparaat bij het openen van een e-mail.

Web Fonts

Web fonts zijn lettertypes die speciaal ontworpen zijn voor het web. De licenties van deze lettertypes zijn doorgaans alleen bedoeld voor gebruik op websites en mobiele toepassingen.

Veel e-mail diensten staan het gebruik van web fonts niet toe in e-mails, omdat dit gebruik wordt gezien als distributie van het lettertype. Dit is in strijd met de licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA) van veel diensten.

Wordt een web font niet ondersteund door een e-mail dienst? Dan word je lettertype teruggezet naar een standaard lettertype. Dit maakt web fonts minder betrouwbaar dan de zogeheten safe fonts.

Elke aanbieder heeft een andere licentie wat betreft fonts. Dit betekent dat er geen standaard manier is waarop fonts in e-mail worden gelicentieerd.

Web Fonts zijn onder andere Google Fonts, waaronder:

• Open Sans

• Roboto

• Lato

• Ludica Sans

• Bitter

• Droid Serif

• Montserrat

• Ubuntu

• Karla

• Bree Serif

• Muli

• Inter

• Oswalt

• Abril

• Poppins

• Heebo

• Exo

• Arimo

• Saira

• Raleway

• Cinzel

• Comfortaa

• Bebas Neue

Let op: iedere e-mail client heeft een andere licentie wat betreft fonts. Dit betekent dat er geen standaard manier is waarop fonts in e-mails worden gelicentieerd.

Wordt het lettertype niet herkend? Dan toont er een standaard lettertype.

Welke web fonts worden door welke e-mailclients ondersteund?

E-mail Client

Web Font ondersteuning

Apple Mail

Ja

Outlook 2007-2016

Nee

Outlook 2019

Nee

Outlook for Mac

Ja

Outlook Office 365

Nee

Gmail App

Nee

iOS

Ja

Outlook App

Nee

Samsung Mail

Nee

Apple Mail

Ja

AOL Mail

Nee

Outlook App

Nee

Gmail

Nee

Outlook App

Nee

Office 365

Nee

Outlook App

Nee

Outlook.com

Nee

Yahoo! Mail

Nee

Tip 2. Het algemene gebruik van fonts in je e-mail

Je lettertype heeft maar één doel: het moet duidelijk leesbaar zijn. Gebruik daarom niet teveel dikgedrukte, onderstreepte of cursieve tekst als dit niet nodig is. Dit kunnen je nieuwsbriefabonnees als irritant of onhandig ervaren. Wij adviseren hierover het volgende:

• Gebruik niet meer dan drie verschillende fonts in één mail (het liefste minder)

• Gebruik niet meer dan twee verschillende kleuren in je tekst

• Gebruik niet te veel 'fancy' fonts als titels, maar gebruik simpele fonts. Het moet altijd leesbaar blijven.

Tip 3. Het gebruik van koppen en subkoppen

Wat de leesbaarheid van je e-mail aanzienlijk verhoogd, is een duidelijk onderscheid tussen je koppen (titels) en subkoppen (subtitels) in je e-mail. Hier zijn enkele opmaaktips:

• Koppen: Gebruik koppen om structuur aan te brengen in je e-mail. Gebruik ze dan wel consistent, bijvoorbeeld altijd twee keer zo groot als je normale tekst.

• Links: Kies een kleur die past bij je huisstijl, zodat je links in je e-mail extra opvallen. Onderstrepen van links gebeurd al automatisch in onze e-mail editor.

• Vet + cursief: Gebruik vet en cursief spaarzaam en strategisch. Maakt het je punt duidelijker? Een goed voorbeeld hiervan:

In dit voorbeeld heb je een mooie huisstijl kleur voor de button en de inleidende tekst. De titel is groot uitgelicht en vet gedrukt. De titel benadrukt een persoonlijke touch, namelijk 'yours'.