Import/Export
Hoe importeer ik handmatig e-mailadressen in Reloadify?

In dit artikel leggen we je uit hoe je handmatig e-mailadressen importeert.

Lukas avatar
Geschreven door Lukas
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Handmatig e-mailadressen importeren is van belang als je bijvoorbeeld
e-mailadressen hebt verkregen op een beurs. Maar het werkt ook andersom; mocht je bijvoorbeeld een groep e-mailadressen op inactief willen zetten om deze uit te sluiten voor je e-mailcommunicatie.

In dit artikel lees je hoe je een lijst met e-mailadressen importeert in Reloadify.

• Stap 1: een werkblad inrichten

• Stap 2: het document opslaan

• Stap 3: importeren in de app

• Stap 4: de kolommen matchen

Stap 1. Een werkblad inrichten

Open een werkblad (in OpenOffice of Excel). Je kan de eerste rij (alle headings) uit het voorbeeld hieronder overnemen. Vervolgens kan je deze aanvullen met de gegevens die je hebt verkregen. Mocht je al een .CSV bestand met gegevens hebben, dan kan je de headings in de eerste rij aanpassen naar de headings in het voorbeeld.

• email: hier vul je het e-mailadres van het profiel in. (verplicht)

• first_name: hier vul je de voornaam van het profiel in. (optioneel)

• last_name: hier vul je de achternaam van het profiel in. (optioneel)

• telephone: hier vul je het telefoonnummer van het profiel in. (optioneel)

• subscribed_to_newsletter: deze waarde vul je altijd met TRUE of FALSE, afhankelijk of het profiel geabonneerd moet zijn of niet. (optioneel)

• subscribed_to_newsletter_at: hier vul je het exacte moment in waarop een profiel is geabonneerd op de nieuwsbrief. (optioneel)

• active: deze waarde vul je altijd met TRUE of FALSE, afhankelijk of het profiel actief moet zijn of niet. (optioneel)

• province: hier vul je de provincie in van het profiel (optioneel)

• city: hier vul je de stad in van het profiel (optioneel)

• street: hier vul je de straat in van het profiel (optioneel)

• housenumber: hier vul je het huisnummer van het profiel in (optioneel)

• zipcode: hier vul je de postcode van het profiel in (optioneel)

• company_name: hier vul je de bedrijfsnaam van het profiel in (optioneel)

• gender: het geslacht van het profiel (optioneel). Let op: dit is altijd male, female of unidentified.

• birthdate: de geboortedatum van het profiel (optioneel)

• country_code: de code van het land van het profiel (optioneel)

• tags: de tags die je wilt toevoegen of verwijderen bij het profiel (optioneel)

Voor een geslaagde import is minimaal het e-mailadres nodig. Heb je niet alle gegevens uit bovenstaande voorbeeld, zoals een geboortedatum van alle profielen? Laat deze kolom dan achterwege. Verwijder ook alle overbodige (lege) rijen en kolommen.

Let op: heb je van een handjevol profielen wél de geboortedatum ingevuld, maar niet bij alle profielen? Zorg er dan voor dat de persoon van wie je alle velden hebt ingevuld, bovenaan staat in je bestand (dus direct onder de headings).

Stap 2. Het document opslaan als .csv-bestand

Voor een geslaagde import is het van belang het bestand op de juiste manier op te slaan. Het veldscheidingsteken moet een komma zijn en géén puntkomma.

Bestand > opties > geavanceerd, vinkje uit voor scheidingsteken van systemen gebruiken, decimaalteken op . zetten

Open Office

1. Navigeer naar bestand, kies opslaan als en geef het bestand een logische naam.

2. Klik op bestandstype en kies .CSV

3. Vink Filterinstellingen bewerken aan en sla het document op.

4. In het venster wat opent kies je voor Het huidige format bewaren.

5. In het volgende scherm kies je onder Veldscheidingsteken voor komma (,).

6. Het Tekstscheidingsteken laat je staan zoals deze is ingevuld.

Excel

1. Navigeer naar bestand, kies opslaan als en geef het bestand een logische naam.

2. Kies onder bestandsindeling voor door komma's gescheiden tekst (.csv).

3. Er kan een pop-up verschijnen die waarschuwt voor gegevensverlies. Deze kun je negeren.

4. Sla het bestand op.

Let op: Excel gebruikt in het Nederlands altijd een ; als lijstscheidingsteken. Dit teken kun je niet gebruiken. Pas het lijstscheidingsteken als volgt aan:

• Configuratiescherm > Land en taal > naar komma. Zet het decimaalteken op een punt.

Tip: Om er zeker van te zijn dat je je .CSV bestand hebt opgeslagen met een komma als 'veldscheidingsteken', kun je je bestand openen met een programma zoals teksteditor (Apple).

Stap 3. Importeer het bestand in Reloadify

Navigeer in Reloadify via Profielen naar Nieuw profiel en kies Importeren uit CSV-bestand.

Selecteer je bestand en kies de desbetreffende taal waarin de profielen moeten komen te staan.

Stap 4. De kolommen uit het bestand matchen

In het tweede scherm dien je de kolommen uit het CSV-bestand te matchen met de database in Reloadify. Dit ziet er als volgt uit:

Opmerking: zie je bij het matchen het volgende in het beeld?:

Dan is je bestand niet goed gescheiden met een , (komma) of ; (puntkomma). Op deze manier is het niet mogelijk om je kolommen alsnog goed te scheiden. In dat geval zou je je CSV bestand opnieuw moeten uploaden met het juiste scheidingsteken.

Heb je alle kolommen gematcht? Druk dan op 'importeer profielen'. Je krijgt dan vrijwel direct in het overzicht te zien hoeveel profielen je hebt geïmporteerd:

Let op: staat er dat er 0 profielen zijn geïmporteerd? Dan zit er een fout in het CSV bestand. Controleer het bestand op:

• Vreemde tekens

• Lege cellen in de eerste rij onder de heading

• Fouten in e-mailadressen

• De juiste extensie (het juiste veldscheidingsteken, zie stap 2)