Import/Export
Hoe mail ik klanten die ik via een import toevoeg?

In dit artikel lees je hoe je een klantengroep vanuit een CSV import kunt bundelen en mailen.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Regelmatig krijgen we de vraag of je een groep klanten via een CSV import kan mailen. Dit kan! Via een CSV import schiet je alleen de e-mailadressen mee, zonder orderhistorie. Je moet dus nadenken hoe je deze groep klanten makkelijk kan bundelen. Het gemakkelijkst is om deze klanten een tag mee te geven. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit precies doet.

1. Maak een Excel bestand van je klanten die je wilt importeren

Je begint met het maken van een Excel bestand. Dit Excel bestand kan er zo uit zien:

In de eerste kolom zet je de e-mailadressen en in de tweede kolom de tag die jij logisch vindt. Bestaat de tag uit twee woorden? Gebruik geen spatie, maar een koppelstreepje. Losse woorden worden namelijk als losse tags geïmporteerd.

Geef je kolom altijd een naam, zodat je de kolom kan matchen in Reloadify aan het juiste veld.

2. Zet je Excel bestand om naar een .CSV bestand

Sla je Excel bestand nu op als .CSV bestand:

Slaat je bestand op in een door een puntkomma gescheiden waarde? Dan mislukt de import. Volg hieronder het stappenplan om dit te wijzigen naar een komma (In Excel).

1. Wis Opties voor Excel > Opties voor geavanceerd > bewerken > Systeemscheidingstekens gebruiken.

2. Stel het scheidingsteken Decimaal in op , (een komma).

3. Stel het scheidingsteken Voor duizendtallen in op . (een punt).

Dit stappenplan vind je ook terug in Excel zelf, wanneer je in de Help zoekt naar "puntkomma".

3. Upload je bestand naar Reloadify

Ga naar Reloadify en klik op databronnen > importeren > CSV > Klik op de drie puntjes > Nieuwe import.

Upload je CSV bestand en klik op 'opslaan'. Je komt nu in een ander scherm terecht waar je je velden kunt toekennen aan de juiste velden in Reloadify.

Het veld emailadres koppel je aan 'email' en het veld 'tags' koppel je aan tags.

De laatste optie, is hoe je de tags wilt toekennen:

• Overschrijf alle tags: alle tags worden overschreven met de tag die je in je CSV upload hebt staan.

• Voeg tags toe: de tag wordt toegevoegd aan het profiel, zonder dat er iets wordt overschreven.

• Verwijder de tags uit het profiel: de tag die je in je CSV-import hebt staan wordt verwijderd van de profielen.

Kies in dit geval 'voeg tags toe' of 'overschrijf alle tags'. Klik daarna op 'importeer profielen'.

That's it! Wil je checken of je tag is toegewezen aan een profiel? Pak dan een profiel uit je CSV-import en ga naar 'alle profielen' en zoek het profiel op in de zoekbalk. Klik het betreffende profiel aan. Ik zie bij mijn profiel een tag staan:

4. Maak een nieuwsbrief aan voor deze groep klanten

Nu is het tijd om deze groep klanten te mailen. Ga hiervoor naar 'e-mails' > 'nieuwsbrieven'. Maak een nieuwe nieuwsbrief aan en klik op 'filter regels'. Zoek bij 'profielen' naar de regel 'heeft een van de volgende tags':

Wanneer je deze regel aanklikt, zie je het volgende:

Vul in het vak je tag in, in dit geval 'petlovers'. Op deze manier is het mogelijk om je groep klanten die je zojuist hebt geïmporteerd te mailen. Succes! 🙌