Nieuwsbrieven
Een nieuwsbrief A/B testen
Hoe test ik mijn nieuwsbrief op Click Ratio?

In dit artikel leg ik uit hoe je een A/B test uitvoert op click ratio, ofwel het klikgedrag van je ontvangers.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Reloadify meten we verschillende statistieken van je nieuwsbrief, waaronder het aantal kliks van de ontvangers van je nieuwsbrief. Over het algemeen geldt; hoe hoger het aantal kliks in je nieuwsbrief, hoe beter. Je wilt immers zoveel mogelijk verkeer naar je website genereren! In dit artikel leg ik je uit hoe je een A/B test kunt uitvoeren gebaseerd op kliks.

💡 Zet je voor het eerst een A/B test op? Lees dan ons artikel over het A/B testen van je nieuwsbrief.

Een nieuwsbrief A/B testen op kliks

Om een nieuwsbrief te testen op het aantal kliks, dien je de inhoud van de mail aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld ÊÊn van de volgende 5 opties kiezen:

1. Afbeeldingen van elkaar laten verschillen

2. Unieke call-to-action toepassen

3. Tekst van beide varianten laten verschillen

4. De volgorde van de nieuwsbrief laten verschillen

5. Aanbiedingen van elkaar laten verschillen

1. Afbeeldingen van elkaar laten verschillen

Laat jij in je nieuwsbrief bepaalde artikelen zien die in de aanbieding zijn? Vaak heb je dan een productfoto als afbeelding. Heb jij een database aan sfeerafbeeldingen? Test eens of een productfoto goed werkt:
​

Of een sfeerfoto van het product:
​

2. Call-to-action van elkaar laten verschillen

Met welke tekst zet jij je klanten aan om over te gaan op aankoop? Probeer eens te spelen met je call-to-action. Welke tekst spreekt je klanten het meeste aan?
Is het shop nu:
​
​

Of 'ontdek nu'?
​
​

3. Tekst van elkaar laten verschillen

Tekst moedigen wij aan in de nieuwsbrief. Wanneer je alleen afbeeldingen in je nieuwsbrief plaatst, zonder tekst, dan is de kans groter dat jouw nieuwsbrief aangemerkt wordt als spam. Typ daarom altijd een stuk tekst in je nieuwsbrief. Vaak doe je dit net voor of na een afbeelding.

Test eens welke tekst aanslaat bij jouw doelgroep. Zo heb ik voor variant A een standaard tekst:
​

In variant B geef ik een korting weg:

4. Volgorde van de nieuwsbrief van elkaar laten verschillen

Heb jij een aantal aanbiedingen in de nieuwsbrief staan? Dan houd je vast rekening met de volgorde van je producten in de nieuwsbrief. Zet je je bestseller helemaal bovenaan in je e-mail, heb je het gevaar dat ontvangers niet je hele nieuwsbrief lezen. Zet je de bestseller helemaal onderaan? Dan loop je weer het risico dat ontvangers je aanbieding helemaal niet zien. Wat moet je doen? Juist, testen!

5. Aanbiedingen van elkaar laten verschillen

Je hebt vast genoeg aanbiedingen die je wilt laten zien in je nieuwsbrief. Maar, je wilt je klanten ook niet vermoeien met een hele lange nieuwsbrief. Dus: je pikt de beste aanbiedingen eruit en start hier een campagne mee in je e-mail marketing. Dat betekent dat je een aantal andere aanbiedingen minder aandacht geeft.

Test zelf welke aanbiedingen precies aanslaan op jouw doelgroep. Zo is het mogelijk om in variant A je top vijf aanbiedingen neer te zetten. In variant B zet je top 6 tot en met 10 aanbiedingen neer.

Op welke variant wordt uiteindelijk het meeste geklikt? Test het en laat je content aansluiten op je doelgroep. 😎 Heel veel succes met testen!