Hoe stel ik een A/B test in?

In dit artikel lees je hoe je een A/B test instelt voor een trigger of nieuwsbrief.

Francine avatar
Geschreven door Francine
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Door een e-mail te A/B testen, leer je meer over je publiek. Test bijvoorbeeld op open ratio, click ratio of aantal afmeldingen.

Een A/B test kun je uitvoeren voor een nieuwsbrief en een trigger.

Voordat we beginnen is het belangrijk om de verschillen tussen een A/B test voor een nieuwsbrief en een trigger te weten. Onderstaande verschillen zorgen ervoor dat bij een trigger geen doelgroep grootte en testduur ingesteld worden.

Nieuwsbrief

Trigger

Doelgroep

De grootte van de testgroepen en de resterende groep bepaal je zelf vóór de start van de A/B test.

Variant A en variant B worden afgewisseld onder de matchende profielen. Hier heb je geen invloed op.

Testduur

Een nieuwsbrief wordt op het door jou gekozen moment verstuurd. Daarom stel je voor een A/B test van een nieuwsbrief een testduur in.

Na het einde van de testduur wordt de winnende variant naar de resterende groep gestuurd.

Een trigger wordt automatisch verstuurd zodra een profiel matcht aan de doelgroepfilters. Een A/B test voor een trigger heeft daarom geen einde.

Variant A en variant B worden afgewisseld onder de matchende profielen.

Tip: voordat je een A/B test activeert, bedenk wat je met de resultaten wilt bereiken.

In dit artikel:

• Stap 1: Testgroep grootte instellen voor A/B test (nieuwsbrief)

• Stap 2: Testduur A/B test instellen (nieuwsbrief)

• Stap 3: Graadmeter A/B test instellen

• Stap 4: A/B test opmaken

• Stap 5: De winnende variant versturen en resultaten analyseren

Om een A/B test in te schakelen, zet je in de stap E-mail instellingen van een nieuwe trigger of nieuwsbrief, de toggle A/B testen aan.

Stap 1: Testgroep grootte instellen A/B test (nieuwsbrief)

Deze instelling is alleen voor nieuwsbrieven A/B testen. Stel je een A/B test in voor een trigger? Ga dan door naar stap 3: graadmeter instellen.

Bij een nieuwsbrief bepaal je zelf de grootte van de twee testgroepen voor de A/B test. Deze optie verschijnt na het aanzetten van de toggle achter A/B testen (in stap 2: e-mailinstellingen).

De verdeling van de doelgroep bepaal je in percentages. Zo is de grootte van de doelgroep altijd accuraat gebaseerd op de totale doelgroep van de nieuwsbrief. Je ziet hier geen totale aantallen van je testgroepen.

Om een representatieve test uit te voeren, raden we aan om een minimale doelgroep van 400 profielen te gebruiken.

Is je doelgroep kleiner? Dan krijg je een melding te zien. Je kunt alsnog door met de test maar de prestaties zouden wel eens minder representatief kunnen zijn.

Stap 2: Testduur A/B test instellen (nieuwsbrief)

Deze instelling is alleen voor nieuwsbrieven A/B testen. Stel je een A/B test in voor een trigger? Ga dan door naar stap 3: graadmeter instellen.

De testduur van de A/B test is van invloed op het verzenden van de winnende variant naar de resterende doelgroep. De testduur dient lang genoeg te zijn om data te kunnen verzamelen. Kies je voor een langere testduur, dan geef je ontvangers uit de testgroep de kans om jouw e-mail te openen.

Wanneer wordt de winnende variant verstuurd?

• Kies je ervoor om de nieuwsbrief direct te verzenden? Dan begint de test direct nadat je op “versturen” klikt. De winnende variant wordt verstuurd nadat de opgegeven testduur voorbij is.

• Kies je ervoor om de nieuwsbrief in te plannen? Dan begint de test op het ingeplande moment. De winnende variant wordt verstuurd nadat de opgegeven testduur voorbij is. Bijvoorbeeld: de nieuwsbrief wordt ingepland op 1 juni om 09:00 uur met een testduur van 12 uur. De winnende variant wordt op 1 juni om 21:00 uur verstuurd.

Tip: zet de testduur op 24 uur. Zo wordt de nieuwsbrief op hetzelfde tijdstip als de test verstuurd.

Stap 3: Graadmeter A/B test instellen

Bij een A/B test voor zowel een trigger als nieuwsbrief kun je op drie resultaten testen:

• Open ratio. De variant met de hoogste open ratio wint. Om je open ratio te testen laat je de naam van de afzender, e-mail onderwerp of pre-header verschillen van elkaar. Test steeds één van de drie. Anders weet je nooit aan welke wijziging de doorslag gaf voor het kiezen van de winnaar.

• Click ratio. De variant met de hoogste click ratio wint. De click ratio gaat over de inhoud van je e-mail. Laat de inhoud van variant A verschillen met variant B. Verander alleen een button, hero image of een tekst. Op welke variant wordt het meeste geklikt? Test het en laat je content aansluiten op je doelgroep.

• Afmeldingen. De variant met de minste afmeldingen wint. Veel mensen melden zich af voor de nieuwsbrief omdat de inhoud niet interessant. Dit geeft je inzicht in welke content het beste aansluit op je ontvangers.

Standaard staat de graadmeter Open rate ingesteld. Om de graadmeter te wijzigen, klik op het veld. Selecteer de gewenste graadmeter en verwijder eventueel de niet-gewenste graadmeter door op het kruisje te klikken.

Test altijd één element tegelijk. Wanneer je alle drie de graadmeters wilt testen, wegen ze allemaal even belangrijk af. Dus elke graadmeter weegt 1/3. Test je twee graadmeters tegelijk? Dan wegen we ze ook even zwaar tegen elkaar af met 50/50.

Stap 4: A/B test opmaken

Voor een A/B test maak je twee versies op van dezelfde e-mail: variant A en variant B.

In de e-mail instellingen vind je onder de instellingen van de A/B test, alle afzender instellingen voor variant B. Vul hier de gewenste afzender, het onderwerp en de pre-header in. Test je op open rate? Dan dien je deze instellingen af te laten wijken van variant A.

Klik door naar het ontwerp van de e-mail. Boven in de groene balk vind je de optie om te switchen van variant.

Maak altijd éérst variant A op. Deze wordt automatisch gedupliceerd naar variant B. Zodra je variant B hebt opgeslagen en switcht naar variant A, worden de varianten van elkaar losgekoppeld. Wijzigingen in variant A worden niet meer automatisch overgezet naar variant B.

In de samenvatting vind je nogmaals alle instellingen van beide varianten.

Stap 5: De winnende variant versturen en resultaten analyseren

De stappen die volgen na het starten van de A/B test, verschillen per soort e-mail die je test (nieuwsbrief of trigger):

• Voer je een A/B test uit voor een nieuwsbrief? Dan zie je de status “testen”. Zodra de testduur is afgelopen, wordt de winnende variant automatisch verstuurd naar de resterende groep ontvangers. Hier hoef je niets voor te doen. Lees hier hoe je de resultaten van de A/B test voor een nieuwsbrief analyseert.

• Voer je een A/B test uit voor een trigger? Lees hier hoe je de voortgang van de A/B test van een trigger analyseert.