Voorkeursgroepen

Hoe laat je klanten hun e-mail voorkeuren opgeven? En waarom zou je dit willen? Je leest er alles over in dit artikel.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voorkeursgroepen stellen jouw klanten in staat om zelf de frequentie en/of type e-mails te bepalen die ze wensen te ontvangen. In plaats van direct een harde uitschrijving geef je klanten een extra mogelijkheid. Met de voorkeursgroepen kun je uitvragen bij je klant in welke e-mail hij of zij geïnteresseerd is.

Inhoud van dit artikel:

• Voorkeursgroepen instellen

• Landingspagina instellen

• Voorkeursgroepen gebruiken

• Een link naar de voorkeursgroepen toevoegen in een e-mail

• Een e-mail sturen naar een bepaalde voorkeursgroep

Voorkeursgroepen instellen

Onder instellingen vind je Voorkeursgroepen. Hier staan standaard voorkeursgroepen. Deze staan als volgt ingesteld:

• Global

• Newsletters

• New products

• Triggers

Je kunt de groep "Global" zien als overkoepelende groep. Hiermee geeft een klant aan dat hij e-mails van je wilt ontvangen. In de "Global" groep kan hij aangeven welke e-mails hij wil ontvangen: "Newsletters" en/of "Triggers". Onder "Newsletters" valt nog de groep "New products".

Je kunt de bestaande voorkeursgroepen aanpassen, of compleet nieuwe groepen maken. Om een voorkeursgroep te wijzigen klik je op de drie stipjes en op "Bewerken". Om een nieuwe voorkeursgroep aan te maken, klik je rechtsonder op "Nieuwe groep".

In de instellingen van de voorkeursgroep vul je het volgende in:

• Naam: deze naam zien klanten niet. Bijvoorbeeld: "Nieuwsbrief eens per maand".

• Onderdeel van: met deze optie geef je aan onder welke categorie de voorkeursgroep valt. Bijvoorbeeld: "Nieuwsbrieven".

• Voorkeursgroepinformatie: hier geef je de instellingen op die de klant wel ziet. Deze gegevens vul je in per taal van de webshop.

• Label: dit is de titel van de voorkeursgroep. Geef de voorkeursgroep een duidelijk label waarmee je klanten begrijpen waar ze zich voor aanmelden. Bijvoorbeeld: "Nieuwsbrief eens per maand".

• Beschrijving: dit is de beschrijving van de voorkeursgroep. Bijvoorbeeld: "Ontvang eens per maand onze nieuwsbrief".

Landingspagina instellen

De instellingen van je voorkeursgroepen staan. Om klanten de mogelijkheid te geven om hun voorkeuren aan te geven, heb je een landingspagina nodig. Hier gebruik je de standaard landingspagina voor: "Preferences page". Klik op de drie puntjes om de pagina te openen en te stylen naar wens. Tip: koppel een nieuwe succes pagina aan de voorkeuren landingspagina. De klant schrijft zich immers niet uit, maar past zijn voorkeuren aan.

Let op: gebruik altijd de standaard landingspagina "Preference page". Alleen op deze pagina kun je het juiste formulier plaatsen.

Belangrijk: je dient je landingspagina's eerst te verifiëren voordat je je voorkeursgroepen actief kan gebruiken.

Het ontwerpen van de voorkeuren pagina

De voorkeuren pagina is standaard voorzien van het voorkeurenformulier. Dit formulier kun je niet stylen. De rest van de pagina wel! Zo is er toch een persoonlijke touch toe te voegen aan deze pagina.

In de editor ziet de voorkeuren pagina er als volgt uit:

Live ziet de pagina er zo uit:

👉 Belangrijk: Wanneer je klanten klikken op 'wijzig je voorkeuren', dan is er nog niks veranderd voor de klant. Pas als je klant op 'opslaan' heeft geklikt worden de wijzigingen pas opgeslagen.

Voorkeursgroepen gebruiken

De voorkeursgroepen staan ingesteld en de landingspagina staat live. Tijd om de voorkeursgroepen te gebruiken!

Een link naar de voorkeursgroepen toevoegen in een e-mail

De link naar de voorkeursgroepen landingspagina kun je toevoegen in de footer van je e-mail. De tekst in de footer kan er als volgt uit zien:

"Niet langer geïnteresseerd? Geef je voorkeuren aan of schrijf je uit."

Selecteer de tekst waar je de link naar de voorkeuren pagina op wilt plaatsen. Kies in de werkbalk voor "Speciale links" > "Abonnement" > "Link voor mailvoorkeuren".

Een e-mail sturen naar een bepaalde voorkeursgroep

Bij het aanmaken van een e-mail vind je in stap 1 de optie "Voorkeursgroep" (Onder de naam van de campagne). Hier selecteer je de gewenste voorkeursgroep. Alleen de profielen die zijn ingeschreven voor de betreffende voorkeursgroep, ontvangen deze e-mail.

💡 Tip: test altijd met een testmail of de juiste links in je e-mail zijn toegevoegd en of je landingspagina zo helemaal naar wens is.