Best practices: landingspagina's
Profielverrijking: Vraag je klanten hun geboortedatum, telefoonnummer, geslacht etc.
Profielverrijking: Vraag je klanten hun geboortedatum, telefoonnummer, geslacht etc.

Hier leer je hoe je alleen de klanten e-mailt die deze gegevens niet hebben ingevuld.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met data zoals de geboortedatum, telefoonnummer, geslacht of stad van je klant kun je jouw e-mails nog meer personaliseren. En dat is goed voor je omzet! Ontbreekt de persoonlijke informatie waarop je wilt mailen? Vraag je klant er dan om. Profielverrijking in Reloadify gaat in 4 stappen:

1. Een landingspagina aanmaken

2. De landingspagina ontwerpen

3. De e-mail instellen

4. De e-mail ontwerpen

1. Een landingspagina aanmaken

Om je klanten om informatie te vragen maak je allereerst een landingspagina aan. Dit doe je via "Formulieren" > "Landingspagina's". In dit voorbeeld vraag ik om de geboortedatum van de klant. De landingspagina geef ik de naam "Profielverrijking - Geboortedatum" en de titel, die de klanten zien, wordt: "Hoera, er wacht een cadeautje op jou". Dit ziet er als volgt uit:

Let op: om een landingspagina werkend te krijgen, moet je eerst je landingspagina's verifiëren.

2. De landingspagina ontwerpen

Nu is het tijd om je landingspagina te ontwerpen. Mijn boodschap wordt dat klanten wanneer klanten hun geboortedatum invullen, ze een leuk cadeautje krijgen op hun verjaardag.

In je landingspagina zet je vervolgens een formulier. Dit formulier moet sowieso het veld "e-mailadres" en "geboortedatum" bevatten. Je vraagt immers om de geboortedatum en het e-mailadres hebben we nodig om de geboortedatum aan een klantprofiel te koppelen. Om dit formulier in je landingspagina neer te zetten, sleep je het blokje "form" in je landingspagina:

Klik vervolgens op het formulier in je landingspagina. Aan de rechterkant openen alle instellingen van het formulier. Het veld "e-mailadres" staat standaard toegevoegd aan je formulier, net als de knop om het formulier op te slaan.

Om het veld "geboortedatum" toe te voegen klik je op "Add new field" en kies je voor "geboortedatum".

❗Dit vakje is specifiek gekoppeld aan het veld "geboortedatum" bij de profielen. Gebruik voor het invullen van de geboortedatum dan ook dit veld. Hetzelfde geldt voor de andere velden, zoals geslacht, postcode, provincie, voornaam, achternaam etc.

Ben je klaar met je landingspagina? Top! Zet je landingspagina live en kopieer de URL die hieruit voort komt. Deze URL heb je straks nodig voor je e-mail.

3. De e-mail instellen

Voor profielverrijking kun je zowel een trigger als een nieuwsbrief gebruiken. Met een trigger worden nieuwe klanten in je klantenbestand continu gevraagd om de geboortedatum in te vullen, met een nieuwsbrief vraag je hier je huidige klantenbestand eenmalig om. In dit voorbeeld stel ik een trigger op.

Ik noem mijn trigger 'Profielverrijking - klanten zonder geboortedatum'. Vervolgens klik ik op "Filter regels" en zoek ik bij "Profielen" naar de volgende regel:

De regel vul ik zo in, dat de persoonlijke gegevens zijn ingevuld 'niet gelijk aan' "verjaardag".

❗Een trigger heeft altijd een tijdsgebonden regel nodig. Zonder tijdsgebonden regel blijft je trigger continu afgaan bij dezelfde profielen (wanneer deze profielen hun geboortedatum niet invullen). Om dit te voorkomen voeg ik de tijdsgebonden regel toe: trigger gaat af op elke maandag.

In totaal ziet mijn trigger er zo uit:

Nu gaat mijn trigger elke maandag op zoek naar klanten die géén geboortedatum hebben ingevuld.

4. De e-mail ontwerpen

Maak vervolgens een mooie e-mail op die jij vindt passen bij de trigger. In de e-mail plaats je de URL naar je landingspagina. Ik doe dit door een button in mijn e-mail neer te zetten met de tekst "klik hier om je geboortedatum door te geven".

Onder de button zet ik vervolgens de link (URL) van mijn landingspagina die ik eerder heb gemaakt. Wanneer je klanten dus klikken op deze button, dan komen ze terecht op de landingspagina. Hier vullen ze vervolgens hun geboortedatum in, zodat het profiel verrijkt is met deze data.

Handig he? Dit is te doen voor elk veld wat je in een formulier neer kan zetten. Succes!