Handmatig profielen bewerken

In dit artikel bespreken we hoe je profielen in Reloadify handmatig kan bewerken.

Lukas avatar
Geschreven door Lukas
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Profielen zijn het geen waar het bij Reloadify om draait. Wanneer je je webshop koppelt met onze app, worden al je profielen (unieke e-mailadressen) gesynchroniseerd. Naast het feit dat bijvoorbeeld inschrijvingen en uitschrijvingen automatisch worden verwerkt in het systeem, kan het zijn dat je handmatig (klant)informatie moet bewerken of een profiel wilt verwijderen.

Bewerken

Een klant heeft je bijvoorbeeld gemaild over het aanvullen van zijn/haar gegevens of het wijzigen van een e-mailadres. Deze wijzigingen kan je niet zomaar even doorvoeren in het systeem; dit doe je door middel van een import en dit werkt wellicht net even anders.

👉🏼 Hoe pak je een import aan?

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het handmatig importeren van profielen. Hier vind je alle stappen die je moet nemen; van het indelen en opslaan van je .CSV bestand tot en met het importeren.

Gegevens bewerken

Hoe je de naam, het adres of het telefoonnummer van een klant wijzigt? We laten het zien aan de hand van onderstaand voorbeeld*:

De klant staat in het systeem als Joep Klaver, met het e-mailadres; [email protected] en we willen graag zijn adres wijzigen. In onderstaande afbeelding zie je het e-mailadres en de nieuwe adresgegevens. Met de naam van de klant is niets mis, deze hoef je dus niet op te nemen in het bestand. Het e-mailadres daarentegen is de koppeling met het profiel. Aan de hand daarvan weet ons systeem bij welk profiel de nieuwe adresgegevens horen.

E-mailadres wijzigen

Het wordt ietwat lastiger als je een e-mailadres wilt wijzigen. Immers, in Reloadify zijn profielen gekoppeld aan het e-mailadres van een klant. Je zult alle informatie omtrent een profiel opnieuw moeten importeren en kunt daarna het oude profiel ‘verwijderen’.

In het voorbeeld* hebben we alle verkregen informatie omtrent het profiel van Joep Klaver in een .CSV bestand gezet, klaar om geïmporteerd te worden.

Het oude profiel van Joep Klaver ga je verwijderen. Hoe je dit precies doet, lees je hieronder. 👇🏼

Verwijderen

Heb je een profiel handmatig geïmporteerd in het systeem? Dan kan je het profiel verwijderen zonder gebruik te hoeven maken van een import. Navigeer naar het betreffende profiel en klik op het tabje ‘instellingen’. Onderaan de pagina zie je de optie voor verwijderen.

Heb je het profiel niet handmatig geïmporteerd? Dan kan je deze ook niet op bovenstaande manier verwijderen. Je zult het profiel op inactief moeten zetten.

Omdat je het profiel op inactief gaat zetten, heb je alleen het e-mailadres nodig, want het e-mailadres is de koppeling met het klantprofiel. Daarnaast voeg je de kolommen ‘subscribed to newsletter = false’ en ‘active = no’ toe. Het profiel blijft dus wel in het systeem staan, maar kan niet meer worden geselecteerd voor

e-mailcommunicatie én wordt ook niet meer meegerekend in je prijsplan voor Reloadify.

💡 Tip: Je kan het toevoegen en verwijderen van een profiel (hierboven besproken) ook in één keer doen, dat ziet er als volgt uit:

Zorg er in dat geval wel voor dat de (tweede) rij, direct onder de headings, is voorzien van input. Doe je dit niet, dan worden de betreffende kolommen niet geïmporteerd. Zet dus het nieuwe profiel bovenaan, dan ben je er zeker van dat alle informatie wordt ingevoerd.

Specifieke domeinnamen uitsluiten

Het kan ook zijn dat je één of meerdere profielen met een specifieke domeinnaam wilt uitsluiten voor je e-mailcommunicatie, bijvoorbeeld van Bol.com of Amazon. Je gaat hiervoor naar 'instellingen' linksonder in het menu en klikt op ‘e-mailinstellingen’. Bij ‘e-mail filter’ vul je de domeinnaam van het e-mailadres in; vul alles achter de ‘@’ in. Wees je er wel van bewust dat je met deze optie alle e-mailadressen met dezelfde domeinnaam uit je mailinglijst filtert. Zie het voorbeeld hieronder:

Bulk

Met een handmatige import is het ook mogelijk om in bulk te werken. Wel willen we je adviseren het bewerk en verwijder bestand apart van elkaar te importeren. Je houdt het dan net even iets overzichtelijker voor jezelf.

Wat als het importeren niet lukt?

Het importeren van een .CSV bestand kan soms lastig zijn, daarom willen we je nogmaals wijzen op het artikel: Hoe importeer ik e-mailadressen in Reloadify? Let vooral even op bij de manier van opslaan en het importeren. Mocht je toch vastlopen, dan kijken we natuurlijk graag even met je mee; je kan ons altijd bereiken via de chat. 😄

* Fictief voorbeeld.