Een e-mail personaliseren
Content op basis van een specifiek segment laten zien

Wil je profielen in een bepaald segment specifieke content laten zien in hun e-mail? In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet.

Francine avatar
Geschreven door Francine
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Reloadify kun je profielen in segmenten opslaan. Zo verstuur je in een handomdraai e-mails naar een vaste groep profielen 贸f start je een geautomatiseerde flow voor deze groep. Op basis van een segment kun je ook in je e-mail bepaalde content wel (of juist niet) laten zien. Dit kun je op verschillende manieren instellen:

• Voorwaarde selecteren voor een statische rij

• Voorwaarde selecteren voor een dynamische (product)rij

• Expert: handmatig door liquid toe te voegen

• De onderwerpregel aanpassen voor een segment

• De pre-header aanpassen voor een segment

• De tekst in je e-mail aanpassen voor een segment

Voorwaarde selecteren voor een statische rij

Om een rij te tonen aan een specifiek segment, selecteer je allereerst de gewenste rij. Klik in het rechtermenu onder "weergave voorwaarde" op de blauwe knop "Voorwaarde selecteren".

Er opent een menu. Klik op "Segmenten". Er verschijnt een lijst met daarin al je segmenten. Klik het gewenste segment aan. De rij toont nu alleen voor dit geselecteerde segment! Zit een profiel niet in het segment? Dan ziet dit profiel de rij dus niet.

Om te controleren welke rij voor welk segment zichtbaar is, kun je de gehele rij nogmaals selecteren. In het rechtermenu onder "Weergave voorwaarde" zie je nu voor welk segment de rij zichtbaar is. In mijn voorbeeld is de geselecteerde rij alleen zichtbaar voor profielen uit het segment "Bergbeklimmers en kampeerders". Om de weergave voorwaarde te verwijderen klik je op het kruisje achter de naam van het segment.

In de voorbeeld modus van de e-mail kun je linksboven switchen tussen voorwaardes. Zo kun je de mail zien zoals een profiel uit het segment "Bergbeklimmers en kampeerders", maar ook als een profiel die niet in het segment zit.

Voorwaarde selecteren voor een dynamische (product)rij

Het is ook mogelijk om een dynamische productrij alleen te tonen voor profielen in een bepaald segment. Aan een dynamische productrij zitten echter ook voorwaarden verbonden. Daarom werkt het wijzigen van de weergave voorwaarde van een dynamische productrij anders dan het wijzigen van de weergave voorwaarde van een statische rij. Een stappenplan:

Stap 1. Voeg de gewenste dynamische productrij toe aan de e-mail. In dit voorbeeld gebruik ik een zelfgemaakte productfeed "Alle nieuwste 3 producten".

Stap 2. Selecteer de dynamische productrij. Onder "Weergave voorwaarde" zie je dat er al een weergave voorwaarde staat, namelijk de dynamische productfeed. Klik op "Voorwaarde wijzigen".

Stap 3. Er opent een menu met de liquid code voor de dynamische productfeed. Hier ga je de liquid aan toevoegen waarmee je instelt dat de rij alleen toont voor een bepaald segment. Ik wil de productfeed met drie nieuwste producten alleen tonen aan het segment "Bergbeklimmers en kampeerders". Ik heb hiervoor de volgende liquid nodig:

{% if profile.in_segment_bergbeklimmers_en_kampeerders %}

Niet zeker welke liquid je precies moet invullen? Voeg dan eerst de weergave voorwaarde toe aan een statische rij. Open de instellingen van de weergave voorwaarde en kopieer daar de liquid.

Bovenstaande liquid voeg ik toe in het vakje "Voor", v贸贸r de liquid van de dynamische productfeed. In de weergave voorwaarde ziet dit er als volgt uit:

Stap 4. Klik vervolgens op "Bevestig". De dynamische productrij toont nu alleen voor de profielen in het segment "Bergbeklimmers en kampeerders".

Let op! Gebruik je een looped product row oftewel een rij met alle producten? Dan wijkt de instelling in het "na" vakje af. Je vult hierbij de weergave volgorde als volgt in:

Stap 5. Controleer de e-mail goed door de voorbeeld versie te bekijken. Stuur ook een testmail naar jezelf. Weet je zeker dat alles goed staat? Dan kan de e-mail de deur uit!

Expert: handmatig liquid toevoegen

Om handmatig liquid voor een segment toe te voegen, maak je gebruik van een referentie. De referentie maken we automatisch aan wanneer jij een segment opslaat (mits de naam van het segment uniek is). Bij het wijzigen van een bestaand segment kun je eveneens de referentie wijzigen.

De referentie van je segment gebruik je vervolgens in een zogeheten liquid syntax. De syntax van bovenstaand segment ziet er als volgt uit:

{% if profile.in_segment_vip_klanten %} Speciale actie: 20% korting! {% endif %}

Met bovenstaande syntax zien alleen de VIP klanten de tekst "Speciale actie: 20% korting!". Wil je ook een tekst laten zien aan de profielen die niet in het segment zitten? Voeg dan het stukje {% else %} toe.

De syntax ziet er dan als volgt uit:

{% if profile.in_segment_vip_klanten %} Speciale actie: 20% korting! {% else %} Bekijk al onze aanbiedingen {% endif %}

Je kunt met deze liquid syntax het volgende:

1. De onderwerpregel aanpassen voor een segment

2. De pre-header aanpassen voor een segment

3. De tekst in je e-mail aanpassen voor een segment

4. Een gehele rij tonen aan een segment

Hieronder lees je hoe je deze 4 toepassingen instelt.

Onderwerpregel aanpassen voor een segment

In het veld van de onderwerpregel kun je de liquid syntax invoeren. Om het onderwerp aan te passen voor een segment vul je het volgende in:

Pre-header aanpassen voor een segment

Ook voor een pre-header kun je de liquid syntax gebruiken. Je vult deze hetzelfde in als bij een onderwerpregel:

De tekst in je e-mail aanpassen voor een segment

In een tekstvak is de liquid syntax eveneens te gebruiken. Op die manier kun je een hele paragraaf aanpassen voor een profiel uit een bepaald segment. Een voorbeeld:

Wist je dat je ook content op basis van een specifieke tag kunt laten zien? Je leest er in dit artikel meer over.