Conversies zijn één van de belangrijkste metrics om bij te houden in E-commerce. In dit artikel leggen we de focus op hoe Google Analytics dit doet en hoe wij dit bij Reloadify doen.

Google Analytics en conversies

Google Analytics gebruikt cookies om conversies bij te houden.

👉🏼 Voorbeeld: een klant krijgt een e-mail van een webwinkelier, klikt op een link en koopt een product. Google ziet dat er een aankoop is geweest en dat de klant dankzij een e-mail campagne deze aankoop heeft gedaan. Het rekent deze campagne als bron van de conversie.

Het wordt lastiger wanneer klanten verschillende apparaten gebruiken om producten te bekijken en aankopen te doen.

👉🏼 Voorbeeld: een klant ontvangt een e-mail, bekijkt deze op zijn mobiel en klikt door naar het product, maar koopt deze nog niet. Op een later moment opent hij zijn laptop, gaat direct naar de webwinkel en koopt het product waarover hij een e-mail heeft gekregen. De campagne heeft gewerkt, en de klant heeft het product gekocht.

Wanneer je vervolgens als webshop eigenaar in Google Analytics kijkt, zie je bij de bron van de conversie 'direct verkeer' staan en niet de e-mail campagne. Het blijkt voor Google Analytics (nog) niet mogelijk om te tracken dat de e-mail campagne het marketing kanaal is waardoor de klant uiteindelijk de aankoop heeft gedaan.

Met een gelijkmatige verdeling tussen mobiel verkeer en desktop verkeer in de meeste webshops, zijn bovenstaande scenario's meer regel dan uitzondering. Hoe doen we dat dan bij Reloadify?

Reloadify en conversies

Reloadify verhelpt dat tracking probleem door een combinatie te gebruiken van het e-mail adres van de klant, tracking pixels en het unieke account id van een klant.

We gebruiken een 'last-touch attributie model', wat betekent dat de laatste e-mail die de klant heeft geopend of waar een klant op heeft geklikt wordt gecrediteerd met een conversie.

Tevens gebruiken we een 'e-mail conversie periode' om de attributie correct te bepalen. Dat betekent dat we een conversie bijschrijven aan een e-mailcampagne als er binnen een periode van 7 dagen na opening of klik een aankoop plaats heeft gevonden.

👉🏼 Voorbeeld: een klant opent en klikt op een e-mail verstuurd op 2 mei, maar doet via haar mobiel uiteindelijk geen aankoop. Vervolgens doet zij in het weekend van 4 mei met haar laptop een aankoop. Deze conversie wordt dan toegeschreven aan de e-mailcampagne van 2 mei.

Vanaf 1 juni 2019 tagged Reloadify, door middel van UTM tags, elke e-mail die wordt verstuurd. Door middel van deze tags verschijnt Reloadify als campagne in Google Analytics. Op deze manier zie je ook in Google Analytics de impact van je
e-mailcampagne terug! 🙌🏼