Hoe verberg ik elementen op desktop of mobiel?

In dit artikel leggen we je uit hoe je elementen in je e-mail kunt verbergen op de desktop of op de mobiele versie.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wist je dat je elementen kunt verbergen in een e-mail? Zo maak jij je e-mail passend voor zowel mobiel als desktop.

In dit artikel lees je hoe je een e-mail perfect opmaakt voor zowel desktop als mobiel.

Waarom wil je elementen verbergen voor een bepaald device?

Als je e-mail leest op je mobiel, zijn er een aantal elementen die verschillen van het lezen op de desktop. Ik zet ze voor je op een rij:

1. Het scherm van een telefoon is vele malen kleiner en voornamelijk smaller dan een desktop scherm. Hierdoor passen onder andere kolommen niet goed naast elkaar in een mail. Gebruik in een mail voor mobiel dus nooit kolommen maar zet alles onder elkaar.

2. Voor een leesbaar lettertype moet je minimaal 13pt. gebruiken. Dit is de minimale leesgrootte voor een iPhone. Kleinere letters worden automatisch vergroot en kunnen het design beïnvloeden.

3. De lezer navigeert met de hand. Call to actions moeten goed klikbaar zijn en niet te dicht op elkaar staan.

4. De plaats op het beeldscherm waar ‘de vouw’ zich bevindt, verschilt wanneer de gebruiker de content in landscape- of portretmodus bekijkt. Zorg ervoor dat de gewenste call to action altijd zichtbaar is, al is het een deel daarvan.

Bekijk je nieuwsbrief in desktop en mobiele versie

Nadat je jouw nieuwsbrief hebt ontworpen, bekijk je in Reloadify het voorbeeld van je nieuwsbrief. In deze weergave kun je switchen tussen de desktop versie en de mobiele versie. Bovenin het scherm, in de voorbeeldmodus, kun je van weergave veranderen.

Wanneer je nu op het mobiele icoontje drukt, dan zul je zien dat je nieuwsbrief de mobiele weergave laat zien.

Let op: dit voorbeeld is gebaseerd op standaard formaten van een mobiele telefoon. We raden altijd aan om mails op meerdere apparaten te testen.

Elementen aanpassen voor mobiel of desktop

Je kunt op vier manieren elementen voor mobiel of desktop wijzigen:

• Een element verbergen op een apparaat

• Een aparte weergave voor zowel mobiel als desktop maken

• Kolommen niet herorganiseren op mobiel

• Omgekeerde volgorde op mobiel

Een element verbergen op een apparaat

Om een element op een apparaat te verbergen, selecteer je het blok of een gehele rij. In het rechtermenu vind je vervolgens de optie "Verberg op". Klik vervolgens op het icoon van het apparaat waar je het element op wilt verbergen.

In de editor is de verborgen rij standaard zichtbaar en wordt semi transparant.

Een aparte weergave voor zowel mobiel als desktop maken

Dit doe je door twee rijen aan te maken. Eén rij maak je aan voor desktop, en verberg je op mobiel. De andere rij maak je juist op voor mobiel en verberg je op desktop.

Kolommen niet herorganiseren op mobiel

Op mobiel is tonen van meerdere kolommen op één rij standaard uitgeschakeld. De meeste telefoons kunnen dit namelijk niet goed laten zien. Wil je toch twee (smalle) kolommen naast elkaar laten zien op mobiel? Selecteer dan de rij en kies in het rechtermenu voor de optie "Kolommen niet herorganiseren op mobiel".

Omgekeerde volgorde op mobiel

Gebruik je een rij met meerdere kolommen in de desktop versie van je mail? Standaard zetten we deze kolommen onder elkaar met de linkerkolom bovenaan. Liever de rechterkolom bovenaan tonen op mobiel? Dat kan met één druk op de knop. Selecteer de gehele rij en kies voor de optie "Omgekeerde volgorde op mobiel" in het rechtermenu.