Aan de slag
Je account beschermen met tweestapsverificatie (2FA)

In dit artikel leg ik je uit hoe je je account van Reloadify beter beschermd met twee staps verificatie.

Carola avatar
Geschreven door Carola
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Two factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je een extra verificatie moment toevoegt aan het inloggen voor Reloadify. Het invullen van enkel een wachtwoord is niet meer voldoende. 2FA kun je ook kennen als tweestapsverificatie of twee stappen authenticatie.

Waarom 2FA instellen?

Met 2FA bescherm jij je Reloadify account (en dus al jouw webshop data) nog beter tegen ongewenste activiteiten. We raden al onze klanten aan om 2FA te activeren. Je account staat immers vol klantdata die niet in verkeerde handen mag vallen.

2FA instellen voor alleen je eigen profiel

Om de instellingen rondom 2FA uit te voeren, open je de instellingen van je profiel. Deze instellingen open je door op de avatar links onderin te klikken, en kies voor “Instellingen”.

Heb je de instelling voor iedere gebruiker geforceerd? Dan zit iedere gebruiker die opnieuw inlogt, vast in dit scherm. Het toevoegen van 2FA is dan verplicht om verder te gaan.

Je hebt twee opties om in te loggen met 2FA:

• Een apparaat toevoegen

• Een authenticator app toevoegen

💡 Tip: voeg zowel een apparaat als een authenticator app toe. Zo verlies je de toegang tot je account niet, als je gekoppelde apparaat kapot is of de gekoppelde authenticator app niet meer toegankelijk is.

Optie 1: een apparaat toevoegen

Met de optie “apparaat toevoegen” koppel je jouw apparaat aan je Reloadify account.

• Stap 1: Zet je bluetooth aan.

• Stap 2: Klik op de optie “Voeg apparaat toe”.

• Stap 3: Er opent een nieuw scherm. Vul hier de naam van het apparaat in. Klik daarna op “Voeg apparaat toe”.

• Stap 4: Een pop-up van de browser opent, waarin je een toegangssleutel maakt. Je krijgt de mogelijkheid om het huidige apparaat, een telefoon of een tablet te koppelen.

• Keuze 1: Een telefoon of tablet gebruiken. Wanneer je voor deze optie kiest, verschijnt er een QR-code in beeld. Scan deze QR-code met de camera van je telefoon of tablet. De telefoon of tablet is vanaf nu gekoppeld aan je Reloadify account. ❗️ Let op: werk je in Firefox op Windows? Dan heb je deze optie niet. Je kunt dan alleen keuze 2: Windows Hello gebruiken.

• Keuze 2 (Windows): Windows Hello gebruiken. Met deze optie kun je het wachtwoord of pincode van je computer of laptop gebruiken als tweestapsverificatie. Heb je jouw computer of laptop beveiligd met een vingerafdruk of gezichtsherkenning? Dan kun je deze ook gebruiken.

• Keuze 2 (MacOS): Dit apparaat gebruiken. Met deze optie kun je het wachtwoord, de pincode of de vingerafdruk van je computer of laptop gebruiken als tweestapsverificatie.

Zodra je een apparaat hebt toegevoegd, zie je in de gebruikersinstellingen het apparaat terugkomen. Herken je een apparaat wat hier tussen staat niet? Verwijder dan zo snel mogelijk dit apparaat uit de lijst.

Optie 2: authenticator app toevoegen

Met de optie “authenticator app toevoegen” gebruik je een aparte app om een unieke code te genereren. Deze code dien je tijdens het inloggen in te vullen als extra authenticatie.

• Stap 1: Download een authenticator app. Voorbeelden hiervan zijn: Google Authenticator en Microsoft Authenticator.

• Stap 2: Klik in Reloadify op “Authenticator toevoegen”.

• Stap 3: Er verschijnt een QR-code in beeld. Scan deze QR-code met je authenticator app.

• Stap 4: Er verschijnt nu een 6-cijferige code in de app onder het kopje “Reloadify”. Vul de code in, in Reloadify, om het instellen af te ronden en de app te koppelen aan je account.

Zodra je een authenticator app hebt toegevoegd, zie je in de gebruikersinstellingen de app terugkomen. Herken je een app wat hier tussen staat niet? Verwijder deze dan zo snel mogelijk uit de lijst.

Let op, bovenstaande afbeelding fungeert slechts als voorbeeld. De QR-code die je dient te scannen, vind je in de instellingen van jouw shop in Reloadify.

2FA forceren voor alle gebruikers van de shop

Het beschermen van de data is optimaal wanneer je iedere gebruiker van de shop in laat loggen met 2FA. Deze instelling kun je forceren voor al je collega’s. Ga hiervoor via het linkermenu naar “Instellingen” > “Gebruikers”. Zet het schuifje achter tweestaps authenticatie aan. Vanaf nu moet iedere gebruiker van de shop 2FA instellen om in te kunnen loggen.

Inloggen met 2FA

Nu je eenmaal 2FA hebt ingesteld voor je account, zul je bij de volgende keer inloggen de tweestapsverificatie moeten voltooien. Dit kan Windows Hello, je vingerafdruk, gezichtsherkenning of via een authenticator app, het is maar net wat je zelf hebt ingesteld.

Maak je gebruik van 1password? 1password heeft WebAuthn ingebouwd, waardoor je ook met 1password in kan loggen.